proefpersoon nl logo

Onderzoek naar de ziekte van Parkinson
Welkom op de website van het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden. Op deze pagina vindt u informatie over de lopende en uitgevoerde onderzoeken bij het CHDR met betrekking tot de ziekte van Parkinson. Ook lichten wij toe hoe het CHDR als stichting bijdraagt aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en waarom uw hulp hiervoor van groot belang is.


Wat is het Centre for Human Drug Research?
Het Centre for Human Drug Research (CHDR) is een stichting die sinds 1987 (geneesmiddelen)onderzoek doet naar ziektes die gepaard gaan met het proces van ouder worden, zoals de ziekte van Parkinson. De onderzoeken dragen bij aan de wetenschappelijke ontwikkeling van geneesmiddelen en vinden plaats in ons onderzoekscentrum in Leiden. Het CHDR werkt samen met de klinische afdelingen van meerdere universitaire- en perifere ziekenhuizen. Bij het CHDR doen we onderzoek naar zowel nieuwe medicatie als methode ontwikkeling voor de ziekte van Parkinson.


Waarom is uw hulp van belang?
Op dit moment zijn er ongeveer 60.000 mensen in Nederland bekend met de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson ontstaat vaker naarmate de leeftijd toeneemt, maar kan op alle leeftijden beginnen. Ongeveer 10% van alle patiënten is jonger dan 45 jaar. De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening van de hersenen, een ziekte die verergerd na verloop van tijd. Op dit moment is er alleen medicatie beschikbaar die bepaalde klachten verminderen. Een geneesmiddel is er echter nog niet. Hopelijk komt hier verandering in met behulp van medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Door middel van medisch-wetenschappelijk onderzoek kan nieuwe medicatie worden ontwikkeld en onderzocht voor de behandeling van de ziekte van Parkinson, uw hulp is hierbij van belang. Wanneer medicatie wordt onderzocht bij mensen die bekend zijn met de ziekte van Parkinson kan worden gecontroleerd of de nieuwe middelen ook daadwerkelijk helpen de ziekte van Parkinson bijvoorbeeld te vertragen of zelfs te voorkomen. Ook is het belangrijk goede methoden te ontwikkelen voor het opsporen en diagnosticeren van de ziekte van Parkinson zodat een diagnose zo snel en zo gemakkelijk mogelijk gesteld kan worden.Onderzoeken die het CHDR heeft uitgevoerd
Hieronder vindt u twee voorbeelden van onderzoeken die bij het CHDR zijn uitgevoerd. Hierin wordt duidelijk dat er verschillende soorten onderzoeken zijn, waarbij er ook een verschil is in de investering van uw tijd die hiervoor nodig is en de compensatie die u hiervoor ontvangt.

 • Onderzoek naar de aanwezigheid van mutaties in het GBA1 en LRRK2 gen in patiënten met de ziekte van Parkinson.
  Voor dit onderzoek hebben we mensen met de ziekte van Parkinson gevraagd om via de post een speekselmonster toe te sturen, waar de onderzoekers twee kleine stukjes uit de genetische code af konden lezen. Dit waren het GBA1 gen en het LRRK2 gen, die beide betrokken zouden kunnen zijn bij het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson (maar het hoeft niet!). In het totaal hebben we van meer dan 3400 mensen het speeksel kunnen analyseren! Binnen één land is dit nog nooit eerder voor zo veel mensen gedaan. Uiteindelijk hebben we bij ruim 15% van de mensen een verandering in het GBA1 gen gevonden. Een deel van deze mensen heeft ook meegedaan aan een vervolg of nieuw onderzoek.

  In de toekomst zal er nog veel onderzoek naar het GBA1 gen worden gedaan bij de ziekte van Parkinson. Veranderingen in het LRRK2 gen blijken zeer zeldzaam in Nederland. Dit is in dit onderzoek bij slechts 0,5% van de mensen gevonden. Toch wordt ook naar dit LRRK2 gen meer onderzoek gedaan, omdat dat ons meer leert over het onderliggende mechanisme, dat mogelijk ook bij mensen zonder dergelijke veranderingen betrokken is. Verder kreeg iedere deelnemer een kleine vergoeding voor deelname aan dit onderzoek, waarvan een groot deel van de deelnemers aangaf deze graag te willen doneren aan de Parkinson vereniging. Zo hebben we uiteindelijk namens alle deelnemers maar liefst € 12.500,- kunnen doneren aan de Parkinson Vereniging!
 • Onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van een bestaand middel bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
  Apomorfine is een geregistreerd geneesmiddel. Apomorfine wordt gegeven via een injectiepen of pomp. Dit geeft bijwerkingen, voornamelijk reacties op de plaats van toediening. Daarnaast is het vaak niet handig in het gebruik Het geneesmiddel wordt door mensen met de ziekte van Parkinson gebruikt als aanvullende medicatie om een OFF periode te overbruggen. Zo’n OFF is een periode waarin de normaal gebruikte medicatie niet in staat is de Parkinson symptomen te onderdrukken. Bij het CHDR is een nieuwe manier van toedienen getest, waarbij apomorfine via een inhalator ingeademd wordt. Deze manier van toedienen zou naar verwachting niet alleen gebruiksvriendelijker zijn en minder bijwerkingen geven, maar mogelijk ook sneller werken. Dit werd onderzocht door mensen apomorfine te laten inhaleren wanneer een OFF moment ervaarden. Vervolgens werd het effect getest door mensen afwisselend te laten drukken op 2 knoppen (“finger tapping test”). Ook werd door zowel de patiënt zelf als door een arts beoordeeld of iemand van een OFF naar een ON ging. Daarnaast werden spraak, houding, loopbeweging en andere vormen van motoriek beoordeeld door een arts. Tot slot werd bloed afgenomen om te kijken hoe snel apomorfine opgenomen werd.


Heeft u interesse in deelname aan onderzoek?
Op dit moment lopen de volgende onderzoeken naar de ziekte van Parkinson:

 • Onderzoek naar een nieuwe toedieningsvorm van een bestaand middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 30 en 85 jaar met de ziekte van Parkinson die niet roken. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.
 • Onderzoek waarin we vetzuurprofielen van gezonde vrijwilligers en Parkinson patiënten vergelijken.
  Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 40 en 75 jaar met de diagnose ziekte van Parkinson. Meer informatie over dit onderzoek vindt u hier.

Wanneer u geen interesse heeft in het lopende onderzoek, maar wel graag op de hoogte wilt worden gehouden kunt u een aanmeldformulier invullen.

Wilt u meer informatie over onze onderzoeken?
Voor meer informatie over het CHDR en onze onderzoeken kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op 071-524 64 64 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..