proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel tegen angst en spanning.

man 18 - 55 jaar niet roken Niet roken    
onderzoeksdagen 2x 9 onderzoeksdagen
terug komen 1 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 3.185,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18-55 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

In dit onderzoek wordt een nieuw middel onderzocht dat mogelijk gebruikt kan worden als onderdeel van de behandeling van angststoornissen, zoals de paniekstoornis.

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of het nieuwe middel angst en paniekklachten onderdrukt. Gezonde deelnemers zijn niet angstig onder normale omstandigheden. Daarom worden deze klachten opgewekt door inademing van koolstofdioxide (CO2). CO2 kan kortdurend klachten veroorzaken die lijken op een paniekaanval. Dit wordt vergeleken met een placebo en met een vergelijkbaar bestaand geneesmiddel. De placebo ziet er precies zo uit als het nieuwe en bestaande middel en wordt op dezelfde manier gegeven, maar er zit geen werkzame stof in.

Het effect van het nieuwe middel meten we met behulp van een methode waarbij je 35% CO2 inademt. Normaal zit er minder dan 0,05% CO2 in de lucht. De natuurlijke reflex van het lichaam is dat het de CO2 wil kwijt raken, waarbij ook panieksymptomen kunnen ontstaan. Omdat je ook 65% zuurstof zal inademen is de methode die we testen niet gevaarlijk. Deze methode wordt al geruime tijd toegepast en is veilig. Tijdens de keuring zal je deze methode testen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Angstproef-training (duur: 1 uur)
 • Neurocart training (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 2 studieperioden van 9 dagen en 8 nachten
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Angst en Spanning Onderzoek

  Groep 3n

  Studieperiode 1
  do 23 sepl 09:00 uur t/m
  vr 1 okt 18:00 uur
  Studieperiode 2
  ma 11 okt 09:00 uur t/m
  di 19 okt 18:00 uur
  Nakeuring
  tussen 15 nov en 19 nov

  Groep 3o

  Studieperiode 1
  za 25 sep 09:00 uur t/m
  zo 3 okt 18:00 uur
  Studieperiode 2
  do 14 okt 09:00 uur t/m
  vr 22 okt 18:00 uur
  Nakeuring
  tussen 18 nov en 24 nov

  Groep 3p

  Studieperiode 1
  zo 17 okt 09:00 uur t/m
  ma 25 okt 18:00 uur
  Studieperiode 2
  do 4 nov 09:00 uur t/m
  vr 12 nov 18:00 uur
  Nakeuring
  tussen 9 dec en 15 dec

  Groep 3q

  Studieperiode 1
  di 19 okt 09:00 uur t/m
  wo 27 okt 18:00 uur
  Studieperiode 2
  za 6 nov 09:00 uur t/m
  zo 14 nov 18:00 uur
  Nakeuring
  tussen 13 dec en 17 dec
   
   

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR.
 • Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom kunnen rokers niet meedoen aan het onderzoek. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 48 uur voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van dat bezoek.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappelenen pomelo’s: deze producten mogen niet genuttigd worden vanaf 7 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot na de nakeuring.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek.Het nuttigen van maanzaad kan een positieve drugs test geven en is tijdens het onderzoek niet toegestaan.
 • Geneesmiddelen: het gebruik van medicatie is niet toegestaan binnen 4 weken voor de eerste studiedag.
 • Kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen: niet toegestaan binnen 14 dagen voor de eerste studiedag.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en voor de onderzoeksdagen. Tussen de onderzoeksperioden in is het wel toegestaan om zware lichamelijke activiteiten te verrichten.
 • Vervoer: tot 24 uur na toediening van het onderzoeksmiddel mag niet deelgenomen worden aan het verkeer (autorijden of fietsen) en mogen geen machines bediend worden.
 • Anticonceptie: vrijwilligers gebruiken een dubbele barrière anticonceptie ((pil/spiraal met condoom), geheelonthouding, postmenopauzaal, of gesteriliseerd ook toegestaan)
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 3.185,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.