proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de werking van het lichaamseigen cannabis systeem.

man vrouw 40 - 75 jaar vergoeding Vergoeding € 1.149,-
niet roken
 
 Niet roken

onderzoeksdagen
 
3 onderzoeksdagen

terug komen
 
 1 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 40 en 75 jaar
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het doel van het onderzoek is om het lichaamseigen cannabis systeem (endocannabinoid systeem) beter te begrijpen. Dit systeem is betrokken bij veel effecten in het menselijk lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij stress, slaap, emoties, het immuunsysteem maar ook lichaamsgewicht. Meer kennis over het lichaamseigen cannabis systeem kan helpen om in de toekomst beter onderzoek te kunnen doen naar nieuwe medicijnen tegen bijvoorbeeld depressie en angst.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid lichaamseigen cannabis (2-AG) in het bloed gedurende de dag verschilt. De variatie van de concentratie 2-AG in de hersenen is nog niet bekend. Om dit te onderzoeken meten we in dit onderzoek de hoeveelheid 2-AG in hersenvocht gedurende de dag. Hiervoor wordt tijdens het onderzoek een zogeheten ‘lumbale drain’ ingebracht. Een lumbale drain is een flexibel slangetje dat we in uw onderrug plaatsen, op een plek waar vocht zit dat het ruggenmerg omgeeft (hersenvocht). Dit type drain wordt veelvuldig gebruikt voor bijvoorbeeld het toedienen van pijnbestrijding. Een anesthesist van het LUMC zal de drain plaatsen. Tijdens het onderzoek wordt geen medicatie toegediend.

Gedurende de periode dat u in het CHDR verblijft wordt uw slaap gemonitord. Hiervoor krijgt u een smartwatch om en wordt er een mat onder uw matras geplaatst die uw slaap meet.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 3 dagen en 2 nachten
 • 2 korte belafspraken
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Biomarker Onderzoek

  Groep 2b

  Studieperiode
  ma 24 jan 09.00 uur t/m
  wo 26 jan 12.00 uur
  Belafspraken
  do 27 jan
  za 29 jan
  Nakeuring
  tussen 2 feb en 9 feb

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor de start van het onderzoek en gedurende het verblijf bij het CHDR.
 • Niet roken: nicotine heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom kunnen rokers niet meedoen aan het onderzoek. Ook is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek is het niet toegestaan meer dan 8 eenheden van deze cafeïne-houdende producten per dag te nuttigen.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Het gebruik van cannabis is vanaf 6 maanden voor de start van het onderzoek niet toegestaan. Maanzaad kan leiden tot een positieve 'drugs' uitslag en dient daarom tijdens het onderzoek vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan gedurende het onderzoek.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en de onderzoeksdagen. Zorg dat je gedurende een week na ontslag vanuit het CHDR thuis rustig kunt bijkomen. Je kunt nog last hebben van de plek waar de ruggenprik is gezet, deze moet genezen. Ga daarom geen zware dingen tillen, sporten of andere activiteiten doen waarbij u veel rechtop staat en er veel druk uitoefent op de rug.
 • Dag/nachtritme: vanaf 7 dagen voor de start van het onderzoek is een regelmatig dag/nachtritme vereist. Het werken van nachtdiensten of heel laat naar bed gaan is niet toegestaan.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken minimaal 6 maanden hormonale anticonceptie of zijn postmenopauzaal. Voor mannen gelden geen restricties.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test 1 dag later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.149,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.