proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van depressie, stress- en verslavingsstoornissen.

man 55 - 75 jaar niet roken Niet roken    
onderzoeksdagen 4 onderzoeksdagen
terug komen 1 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 1.188,-

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 55-75 jaar
 • Niet roken

Het onderzoek:

Het doel van het onderzoek is om het effect van een nieuw onderzoeksmiddel te bestuderen dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), nicotineverslaving en alcoholafhankelijkheid.

Het onderzoeksmiddel is een klein molecuul dat zich bindt aan een eiwit. Dit eiwit is gelokaliseerd in bepaalde delen van de hersenen waar beloning en stress wordt gereguleerd. Deze delen van hersenen spelen daardoor een sleutelrol bij stemmings-, stress- en verslavingsstoornissen. Als het onderzoeksmiddel zich bindt aan het eiwit, wordt de werking van deze hersendelen geblokkeerd, wat effectief kan zijn voor de behandeling van patiënten met dergelijke stoornissen.

Het doel van dit onderzoek is om erachter te komen hoelang het onderzoeksmiddel in het lichaam blijft, wat het effect is en hoe het lichaam op het onderzoeksmiddel reageert wanneer het wordt ingenomen zonder voedsel. Het onderzoeksmiddel is reeds eerder bij mensen onderzocht.

Tijdens het onderzoek meten we de hoeveelheid onderzoeksmiddel in het hersenvocht gedurende de dag. Hiervoor wordt tijdens het onderzoek een zogeheten ‘lumbale drain’ ingebracht. Een lumbale drain is een flexibel slangetje dat we in uw onderrug plaatsen op een plek waar vocht zit dat het ruggenmerg omgeeft (hersenvocht). Dit type drain wordt veelvuldig gebruik voor bijvoorbeeld het toedienen van pijnbestrijding. Een anesthesist van het LUMC zal de drain plaatsen.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 studieperiode van 4 dagen en 4 nachten
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Depressie Onderzoek

  Groep 5

  Studieperiode
  zo 21 nov 13:00 t/m
  do 25 nov 10:00
  Nakeuring
  tussen wo 1 dec en vr 3 dec

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 48 uur vóór de start van het onderzoek en gedurende het verblijf op het CHDR. Er wordt aangeraden geen alcohol te drinken vanaf de keuring tot de nakeuring. Indien u toch alcohol nuttigt, dan mag u maximaal 2 eenheden alcohol per dag drinken.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve drugsuitslag. Bij een positieve drugsuitslag kuntu niet deelnemen aan het onderzoek. Het nuttigen van producten met maanzaad is niet toegestaan vanaf 72 uur voor de keuring en vanaf 72 uur voor start van het onderzoek.
 • Niet roken: roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom is roken niet toegestaan vanaf 3 maanden voorafgaand aan de keuring tot de nakeuring. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen. Tijdens het onderzoek mag u maximaal 5 eenheden cafeïne houdende producten (met uitzondering van cola) per dag nuttigen (voor cola geldt maximaal 8 eenheden per dag). Het nuttigen van deze producten is helemaal niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 48 uur voor elke onderzoeksdag tot en met het einde van het bezoek.
 • Grapefruit(sap), pompelmoessap of Sevilla-sinaasappels (inclusief sinaasappelmarmelade): u mag deze producten niet eten of drinken vanaf 72 uur voor de start van het onderzoek.
 • Kinine-houdende producten (bijvoorbeeld tonic): u mag deze producten niet eten of drinken vanaf 48 uur vóór de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het bezoek. 
 • Geneesmiddelen, vitamines en mineralenhet gebruik hiervan gaat in overleg met de studie-arts.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor medische keuring, tijdens uw verblijf in het onderzoekscentrum en tot 48 uur na verwijdering van de lumbale drain.
 • Anticonceptievrouwen zijn postmenopauzaal, gesteriliseerd of gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot en met 1 maand na de laatste onderzoeksdag. Gedurende deze periode moet u dezelfde anticonceptiemethode blijven gebruikenMannen gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tijdens het onderzoek en tot en met 3 maanden na de laatste onderzoeksdag. Spermadonatie is niet toegestaan tijdens het onderzoek tot en met 3 maanden na de laatste onderzoeksdag. 
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 1.188,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Wij maken dan een veilige kopie en dekken overbodige gegevens af zoals bijvoorbeeld jouw burgerservicenummer (BSN). Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.