Depressie onderzoek2024-03-26T13:47:43+00:00

Depressie onderzoek

Van alle psychische aandoeningen komt depressie het meest voor. Bijna 10% van de Nederlanders heeft te maken met een depressie. Dit zorgt voor hoge ziekte- en verzuimkosten. Het is belangrijk om geschikte behandeling te vinden voor iedereen met depressie en om terugval te voorkomen. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe behandelingen voor depressie.

Meteen naar:

Depressie onderzoek

Van alle psychische aandoeningen komt depressie het meest voor. Bijna 10% van de Nederlanders heeft te maken met een depressie. Dit zorgt voor hoge ziekte- en verzuimkosten. Het is belangrijk om geschikte behandeling te vinden voor iedereen met depressie en om terugval te voorkomen. Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar nieuwe behandelingen voor depressie.

Meteen naar:

Wat is een depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis. Iemand met een depressie voelt zich abnormaal somber, lusteloos en ervaart verlies van plezier en interesse. Iedereen kan zich wel eens somber voelen, maar zodra dit gevoel langer dan twee weken aanhoudt, kan dit wijzen op een depressie. Depressie kan bij iedereen en op elke leeftijd ontstaan, maar het komt wel vaker voor bij vrouwen.

Wat is de oorzaak van een depressie?

Depressie kan door verschillende oorzaken komen. Vaak spelen er verschillende factoren een rol bij het ontwikkelen van depressie. Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Natuurlijke factoren: Een voorbeeld hiervan is erfelijkheid: in sommige families komt depressie vaker voor dan gemiddeld. Ook stress of hormonen, of het gebruik van medicatie of drugs kan bijdragen aan het ontstaan van depressie.
  • Sociale factoren: Een nare gebeurtenis of eenzaamheid kan depressie veroorzaken.
  • Mentale factoren: Iemands karakter kan ook het risico op depressie verhogen. Bijvoorbeeld het hebben van een laag zelfbeeld, snel angstig zijn, of niet om hulp durven of willen vragen.

Welke verschillende soorten van depressie zijn er?

Er zijn meerdere vormen van depressie. Afhankelijk van de hoeveelheid symptomen die je hebt, wordt de depressie beoordeeld als licht, matig of zwaar. Dit zijn een aantal van de bekendste vormen van depressie:

  • Chronische depressie: een depressie wordt chronisch genoemd als deze minstens 2 jaar duurt en de klachten ernstig blijven. Bij ongeveer 15 tot 20% van de mensen met een depressie resulteert dit in een chronische depressie.
  • Dysthymie: dit is een lichtere, maar ook chronische vorm van depressie. Bij dysthymie kan iemand redelijk functioneren in het dagelijks leven en zijn niet álle klachten van depressie aanwezig. Toch zijn er dagelijks sombere gevoelens aanwezig.
  • Bipolaire stoornis: Dit wordt ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd. Depressieve episodes wisselen af met extreem opgewekte (manische) stemmingen.
  • Postpartum depressie: Als vrouwen na de bevalling voor langere tijd gevoelens van somberheid en neerslachtigheid houden. Dit kan ontstaan door hormoonwisselingen.
  • Psychotische depressie: Dit kan voortkomen uit een zware depressie, waarbij waanbeelden of hallucinaties optreden. Iemand raakt de grip op de werkelijkheid kwijt.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Per persoon kunnen de symptomen van een depressie verschillen. Iemand die depressief is heeft in ieder geval:

  • Een somber gevoel
  • Verminderde ervaring van plezier

Daarnaast zijn er nog meer klachten die kunnen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Concentratieproblemen
  • Schuldgevoelens
  • Vermoeidheid
  • Negatieve gedachten
  • Slaapproblemen
  • Verandering in gewicht

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is soms moeilijk om een depressie te herkennen. Ook voor artsen kan dit lastig zijn. Zeker als lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en concentratieproblemen aanwezig zijn, wordt dit vaak aan andere oorzaken toegeschreven. Depressie kan niet met lichamelijk- of bloedonderzoek worden vastgesteld. Er zijn wel verschillende vragenlijsten om depressie en de ernst ervan te toetsen. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) of een psycholoog of psychiater.

DSM-5

Het DSM-5 is een diagnostisch handboek voor psychiatrische aandoeningen. Het DSM-5 spreekt van depressie als er 5 of meer symptomen voor 2 weken achtereenvolgens aanwezig zijn. Daarnaast is het dagelijks functioneren anders dan voorheen.

Hoe is depressie te behandelen?

Depressie kan met medicatie behandeld worden, maar dat hoeft niet. Medicatie die bij depressie wordt gebruikt heet antidepressiva en beïnvloeden bepaalde stofjes in de hersenen waardoor klachten kunnen verminderen. Medicatie wordt bijna altijd in combinatie met therapie gebruikt, zoals gesprekstherapie. Hier zijn verschillende vormen van. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak toegepast: hierbij leer je anders te kijken naar de sombere gedachten en hiermee je gedrag aan te passen.

Ontdek onze onderzoeken naar nieuwe behandelingen & medicijnen

Het CHDR doet regelmatig onderzoek naar de behandeling van depressie. We onderzoeken ook of specifieke bestaande middelen, zoals ketamine, toepasbaar zijn bij depressie. Daarnaast onderzoeken we ook meetmethoden die het onderzoek naar depressie kunnen verbeteren. We doen ook regelmatig onderzoek naar depressie bij gezonde vrijwilligers. Kijk daarvoor op de pagina Huidige onderzoeken. Hieronder vind je een overzicht van onderzoeken bij mensen met een depressie:

CHDR

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur.

Meld u hieronder aan om vrijblijvend per e-mail op de hoogte gehouden te worden over onze nieuwe depressie onderzoeken:

  • Patiënten
    DEPRESSIE
    Een onderzoek naar de werking van een nieuw onderzoeksmiddel voor de behandeling van depressie. Deel D.
    • 18 - 65 jaar
    • 6 onderzoeksdagen
    • 1 terugkomdag
    • € 2.857

Veelgestelde vragen over depressiviteit

Wanneer heb je een depressie?2024-02-21T09:07:22+00:00

De diagnose depressie wordt gesteld als iemand minimaal 2 weken lang aanhoudende gevoelens van somberheid, lusteloosheid en verlies van plezier en interesse ervaart. Herken je klachten van depressie bij jezelf? Zoek hulp door naar je huisarts te gaan. Met online vragenlijsten kun je niet zelf bepalen of je een depressie hebt.

Is depressiviteit erfelijk?2024-02-21T09:07:55+00:00

In sommige families komt depressie relatief vaker voor dan in andere families. Genetische factoren kunnen iemand kwetsbaarder maken, maar dat betekent niet dat iemand ook daadwerkelijk depressie ontwikkelt. Dus als één van je ouders een depressie heeft, betekent dit niet direct dat jij dit ook zult ontwikkelen. Er spelen nog veel meer factoren een rol.

Hoe kom ik uit mijn depressie?2024-02-21T09:08:20+00:00

Het is belangrijk om hulp te zoeken als je je langere tijd somber voelt en minder plezier ervaart. Als klachten niet behandeld worden, kunnen deze erger worden en kan de depressie ernstiger verlopen. Vermoed je een depressie? Ga dan naar je huisarts. Heb je gedachten over zelfdoding? Bel anoniem en gratis 0800-0113 of ga naar 113.nl en chat met een hulpverlener.

Hoe lang duurt een depressie?2024-02-21T09:08:41+00:00

Als iemand langer dan twee weken sombere gevoelens heeft en plezier en interesse verliest, kan er sprake zijn van een depressie. Het verschilt per persoon hoelang de depressie duurt. Bij ongeveer 50% duurt een depressie korter dan 3 maanden. Maar bij 15 tot 20% wordt de depressie chronisch, wat betekent dat het meerdere jaren duurt. Moeilijke perioden kunnen zich afwisselen met periodes waarin het wat beter gaat.

Ga naar de bovenkant