proefpersoon nl logo

Onderzoek naar de effecten van een bestaand middel voor de behandeling van depressie.

man vrouw 18 - 45 jaar vergoeding Vergoeding € 3.614,-

 
 

onderzoeksdagen
 
4x 2 onderzoeksdagen

terug komen
 
 5 keer terugkomen

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Het onderzoeksmiddel is een geregistreerd geneesmiddel voor het geven van narcose. Het middel wordt al jaren gebruikt en uit eerder onderzoek blijkt dat het onderzoeksmiddel in lage doseringen gebruikt kan worden voor de behandeling van een depressie bij patiënten die niet reageren op andere behandelingen. Meestal wordt het middel dan via een infuus gegeven. Omdat het niet makkelijk en prettig is om een infuus te krijgen, onderzoeken we wat de verschillen zijn tussen het geven van het onderzoeksmiddel via een infuus en via het geven van een drank.

Het doel van dit onderzoek is de werking van het middel via infuus en drank in het lichaam te vergelijken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’ dat er hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel. Ook wordt gekeken hoe het lichaam het middel opneemt en verwerkt. Om het effect van het middel te meten, worden verschillende meetmethodes gebruikt zoals diverse computertesten en TMS*.

*TMS staat voor Transcraniële Magnetische Stimulatie, oftewel magnetische stimulatie van de hersenen. Bij een TMS meting wordt er een elektromagneet licht tegen het hoofd aan gehouden. De elektromagneet geeft korte, ongevaarlijke magnetische pulsen af, waarmee de hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Als deze pulsen worden gegeven in een deel van de hersenschors dat de beweging van de hand aanstuurt, veroorzaken deze een korte beweging van de pink. Door middel van elektrodes (kleine metalen plaatjes) zullen wij de reactie in de spier van de pink meten. Tijdens de TMS meting wordt de hersenactiviteit ook gemeten door middel van een hersenfilmpje (elektro-encefalogram (EEG)). Voor dit hersenfilmpje wordt een cap op het hoofd bevestigd met elektrodes.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: 3 uur)

Het onderzoek:

 • 4 studieperioden van 2,5 dagen en 2 nachten.
 • 4 terugkombezoeken
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Depressie Onderzoek

  Groep 10

  Studieperiode 1
  zo 12 dec 19.00 uur t/m 
  di 14 dec 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 22 dec

  Studieperiode 2
  zo 2 jan 19.00 uur t/m
  di 4 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 12 jan
  Studieperiode 3
  zo 23 jan 19.00 uur t/m
  di 25 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 2 feb

  Studieperiode 4
  zo 6 feb 19.00 uur t/m
  di 8 feb 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 16 feb
  Nakeuring
  Tussen 21 feb en 6 mar

  Groep 11

  Studieperiode 1
  wo 5 jan 19.00 uur t/m 
  vr 7 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  do 13 jan

  Studieperiode 2
  wo 19 jan 19.00 uur t/m
  vr 21 jan 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 26 jan
  Studieperiode 3
  wo 2 feb 19.00 uur t/m
  vr 4 feb 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 9 feb

  Studieperiode 4
  wo 16 feb 19.00 uur t/m
  vr 18 feb 15.00 uur

  Terugkombezoek
  wo 26 feb
  Nakeuring
  Tussen 3 mar en 16 mar

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, onderzoeksdagen en gedurende het verblijf op het CHDR. Daarnaast mag op andere dagen tijdens het onderzoek niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag worden gedronken.
 • Roken: vanaf 24 uur voor de studiedagen en tijdens het verblijf op het CHDR gebouw is roken niet toegestaan. Roken heeft een bekende invloed op de metingen. Daarom kan je niet meedoen aan het onderzoek als je meer dan 5 sigaretten per dag rookt. Daarnaast is het gebruik van elektronische sigaretten of nicotinepleisters niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en elke onderzoeksdagen terugkomdag tot en met het einde van dat bezoek.
 • Grapefruit(sap), cranberrysap, bitter lemon en tonic: je mag deze producten niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot na de nakeuring.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 30 dagen voor start van het onderzoek toten met het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden.
 • Geneesmiddelen en voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Zware lichamelijke activiteiten: niet toegestaan vanaf 2 dagen voor elke onderzoeksdag.
 • Anticonceptie: vrouwen gebruiken dubbele barrière anticonceptie tot 30 dagen na laatste toediening van het onderzoeksmiddel (zoals pil/spiraal met condoom). Mannen gebruiken een betrouwbare vorm van anticonceptie tot 30 dagen na laatste toediening van het onderzoeksmiddel.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 3.614,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.