een onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van een nieuw middel voor atopisch eczeem.

Deelnemerscategorie:
Voor dit onderzoek zoeken wij 80 vrijwilligers tussen de 18 en 65 jaar met mild tot matig eczeem. Wij zoeken vrijwilligers waarbij tussen de 2 en 20% van de lichaamsoppervlakte is aangedaan met eczeem.

Het onderzoek:
Eczeem is een huidaandoening waarin de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Atopisch eczeem (of constitutioneel eczeem) is een aangeboren vorm van eczeem die te maken heeft met overgevoeligheid. Eczeem uit zich vaak als gevoelige (zeer) droge huid, rode plekken, jeuk en schilfers. De oorzaak van atopisch eczeem is niet precies bekend. Het is een aandoening waarbij meerdere factoren afwisselend en gelijktijdig een rol spelen. Eczeem kan verergeren door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Het onderzoeksmiddel doodt deze bacteriën.

Het onderzoeksmiddel is een gel en is in eerder onderzoek getest bij mensen met verschillende huidaandoeningen, waaronder ook eczeem. In dit onderzoek waarbij het middel eenmaal per dag werd aangebracht op één eczeemplek, bleek dat de gel zorgde voor minder jeuk en een kleine afname van de grootte van de plek. Nu dit bekend is, zijn we geïnteresseerd in het effect van het tweemaal per dag aanbrengen van het onderzoeksmiddel op alle eczeemplekken op het lichaam.

Planning:
Het onderzoek loopt t/m december 2017. Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur) en een medische keuring met dermatologisch onderzoek (duur: 2 uur).

Het onderzoek bestaat uit 7 losse bezoeken. De opbouw is als volgt:
- 4 weken behandelperiode ( 4 korte bezoeken van 1,5 uur en 1 langer bezoek van 4 uur).
Thuis, dagelijks: 2x daags onderzoeksmiddel aanbrengen op alle eczeemplekken + digitaal dagboek bijhouden + foto maken van vooraf afgesproken eczeemplek.
 - 2 weken nacontroleperiode (2 korte bezoeken van 1 uur)

De studie duurt van keuring tot nakeuring maximaal 11 weken.

Bekijk hier de planning.

Bijzondere omstandigheden:
Wij vragen de vrijwilligers om gedurende hun verblijf op het CHDR geen alcohol te nuttigen. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken en gemiddeld niet meer dan 2 eenheden alcohol per dag innemen. Tijdens de studie is het gebruik van andere geneesmiddelen alleen in overleg met de onderzoeker toegestaan. U mag geen andere eczeem gerelateerde medicijnen gebruiken tijdens het onderzoek behalve de zalf die door het CHDR ter beschikking gesteld wordt. 24 Uur voorafgaand aan een huidmeting mag u de te onderzoeken huidplekken niet wassen of nat maken. Vrijwilligers dienen tijdens en tot 3 maanden na het onderzoek een betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken. Gedurende het onderzoek dient langdurige blootstelling aan de zon (bijv. zonnebaden en de zonnebank) vermeden te worden.

Vergoeding:
Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 1074,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 125km enkele reis) voor elke reis met uitzondering van de reiskosten voor de informatiebijeenkomst.

Algemene informatie:
Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?).
Het onderzoek vindt plaats op het CHDR in Leiden (zie: over het CHDR)

                                                                                                                           > Aanmeldformulier