proefpersoon nl logo

Onderzoek naar de ziekte van Parkinson

Op deze pagina vindt u informatie over de ziekte van Parkinson. Daarnaast vindt u hier een overzicht van de lopende onderzoeken naar Parkinson bij het CHDR, en samenvattingen van onze afgeronde onderzoeken.

 

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen waarvoor op dit moment nog geen genezing mogelijk is. In de hersenen zijn verschillende gebieden die met elkaar communiceren om het lichaam aan te sturen. De zenuwen in deze hersengebieden gebruiken hiervoor de stof dopamine. Bij de ziekte van Parkinson sterven steeds meer van deze zenuwen langzaam af waardoor er steeds minder dopamine overblijft en het communiceren steeds moeilijker wordt. De hersengebieden betrokken bij de ziekte van Parkinson zijn met name belangrijk voor de automatische aansturing van het lichaam. Als deze gebieden minder goed werken dan gaat deze aansturing niet goed meer, waardoor automatische bewegingen afnemen. Hierdoor zijn de bewegingen stijver, kleiner en trager: de zichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson. Er zijn ook klachten die niet aan de buitenkant te zien zijn, zoals problemen met het denkvermogen, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Waarom onderzoek naar de ziekte van Parkinson?

De huidige behandeling voor de ziekte van Parkinson richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen de hersengebieden. Dit wordt onder andere gedaan met medicijnen die de stof dopamine in de hersenen verhogen waardoor de zenuwen weer beter kunnen werken. De medicijnen hebben vaak een goed effect aan het begin van de behandeling, maar omdat het aantal zenuwcellen blijft afnemen, blijft er weinig dopamine over. Dan lukt het niet meer om dit tekort aan dopamine met medicijnen aan te vullen en zullen patiënten meer klachten krijgen. Er zijn nog geen medicijnen die de verergering van de ziekte van Parkinson kunnen remmen of vertragen. Het is daarom erg belangrijk dat er verder onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen wordt gedaan.

Parkinson onderzoek bij het CHDR

Het CHDR wil bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson, en dat doen we graag in samenwerking met u. Hierin vult u als patiënt of vrijwilliger een kritieke rol. Zonder uw bijdrage kan er geen onderzoek plaatsvinden naar nieuwe medicijnen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat patiënten in de toekomst beter worden geholpen.

Het CHDR doet dan ook regelmatig onderzoek naar Parkinson. Wij doen onder andere onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor Parkinson, of onderzoek om huidige medicijnen te verbeteren. Daarnaast doen wij ook onderzoek om het ziekteproces beter te begrijpen, maar ook naar nieuwe meetmethoden die gebruikt kunnen worden voor toekomstig onderzoek. Aan de rechterkant ziet u een overzicht met onderzoeken die we hebben uitgevoerd. Op dit moment zijn er geen lopende onderzoeken. Meld u hieronder geheel vrijblijvend aan om op de hoogte gehouden te worden van onze toekomstige Parkinson onderzoeken.

CHDR
Zernikedreef 8
2333 CL Leiden

T: 071-524 64 64
E: parkinson@chdr.nl

 

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur

 

Meld u hieronder aan om vrijblijvend per e-mail op de hoogte gehouden te worden over onze nieuwe Parkinson onderzoeken:

Houd mij op de hoogte

Onderzoeken die het CHDR heeft uitgevoerd

 

  • Onderzoeken CHDR1707, CHDR1655, CHDR1710: onderzoek rondom het GBA1 gen. Lees meer.
  • Onderzoeken CHDR1823, CHDR1920 en CHDR1933: inhaleren en sprayen van apomorfine. Lees meer.
  • Onderzoek CHDR1910: het remmen van het LRRK2 eiwit. Lees meer. 
  • Onderzoek CHDR1953: vingerbewegingstesten bij onderzoek naar Parkinson. Lees meer.
  • Arikel in Parkinson Magazine nr. 3, 2020: Fase 1 onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Lees meer.

Meld u aan voor geneesmiddelenonderzoek

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen binnen dit ziektebeeld? Meld u vrijblijvend aan en we houden u per mail op de hoogte van nieuwe onderzoeken naar Parkinson.

 

Houd mij op de hoogte