proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de veranderingen in het lichaam bij de ziekte van Parkinson. Deel B. 

man vrouw 50 - 65 jaar    
onderzoeksdagen 1 onderzoeksdag
terug komen 0 keer terugkomen
vergoeding

Vergoeding € 177,-

 

 

 

 Direct aanmelden


Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 50 - 65 jaar

Het onderzoek:

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. Tot op heden is er nog geen genezing mogelijk, maar de symptomen kunnen wel behandeld worden met medicatie. Een van de recente ontwikkelingen is betrokkenheid van een specifiek enzym bij mutaties in het GBA1 gen. GBA1 is een gen dat bij 5-10% van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering bevat. Door deze verandering worden bepaalde afvalstoffen in de zenuwcellen niet goed afgebroken, wat mogelijk tot de ziekte van Parkinson leidt.

Het doel van dit onderzoek is om de activiteit van het enzym en de concentratie van de stoffen die het enzym verwerken te meten. Daarnaast wordt er gekeken naar de variatie van deze zogeheten biomarkers gedurende de verschillende onderzoeksdagen. De resultaten bij gezonde vrijwilligers worden vergeleken met die van Parkinson patiënten met en zonder mutatie in het GBA1 gen. Het verschil tussen deze groepen wordt gemeten en daarnaast wordt er gekeken naar de variatie (=veranderingen) in het lichaam bij 1 persoon, gedurende de dag en over meerdere dagen.
Deze gegevens zullen uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 losse onderzoeksdag (duur: 2 uur)
 • Telefonische nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Parkinson Onderzoek. Deel B.

  Groep 5

  Kort bezoek
  do 16 jun van 08.00 uur tot 09.30 uur
  Telefonische nakeuring
  ma 20 jun

  Groep 6

  Kort bezoek
  ma 20 jun van 08.00 uur tot 09.30 uur
  Telefonische nakeuring
  do 23 jun

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende verblijf CHDR.
 • Niet roken: roken is niet toegestaan vanaf 24 uur voor elk bezoek tot het einde van het bezoek. In het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor elke onderzoeksdag tot de laatste bloedafname van die dag.
 • Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot na het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dient daarom vermeden te worden, dit geldt ook voor het passief meeroken van cannabis.
 • Geneesmiddelen: geneesmiddelen op recept mag u na overleg met de arts tijdens het onderzoek blijven gebruiken. U mag geen geneeskrachtige kruiden of natuurproducten gebruiken tijdens deze studie.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring en 48 uur voor elk bezoek.
 • Anticonceptie: vrouwelijke deelnemers dienen een betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 177,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.