proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de veranderingen in het lichaam bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Deel B. 

man vrouw 30 - 85 jaar    
onderzoeksdagen 1 onderzoeksdag
terug komen 0 keer terugkomen
vergoeding

Vergoeding € 177,-

 

 

 

 Direct aanmelden


Deelnemerscategorie:

 • Mannen en vrouwen tussen de 30 en 85 jaar
 • Met de diagnose ziekte van Parkinson

Het onderzoek:

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarvan de oorzaak nog onbekend is. Tot op heden is er nog geen genezing mogelijk, maar de symptomen kunnen wel behandeld worden met medicatie. Een van de recente ontwikkelingen is betrokkenheid van een specifiek enzym bij mutaties in het GBA1 gen. GBA1 is een gen dat bij 5-10 % van de mensen met de ziekte van Parkinson een verandering bevat. Door deze verandering worden bepaalde afvalstoffen in de zenuwcellen niet goed afgebroken, wat mogelijk tot de ziekte van Parkinson leidt.

Het doel van dit onderzoek is om de activiteit van het enzym en de concentratie van de stoffen die het enzym verwerken te meten. Daarnaast wordt er gekeken naar de variatie van deze zogeheten biomarkers gedurende de verschillende onderzoeksdagen. De resultaten bij gezonde vrijwilligers worden vergeleken met die van Parkinson patiënten met en zonder mutatie in het GBA1 gen. Het verschil tussen deze groepen wordt gemeten en daarnaast wordt er gekeken naar de variatie (=veranderingen) in het lichaam bij 1 persoon, gedurende de dag en over meerdere dagen.
Deze gegevens zullen uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 1 losse onderzoeksdag (duur: 2 uur)
 • Telefonische nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Parkinson Onderzoek. Deel B.

  Groep 7

  Kort bezoek
  di 28 jun van 08.00 uur tot 09.30 uur  
  Telefonische nakeuring
  vr 1 jul

  Groep 8

  Kort bezoek
  wo 29 jun van 08.00 uur tot 09.30 uur 
  Telefonische nakeuring
  vr 1 jul

  Groep 9

  Kort bezoek
  di 5 jul van 08.00 uur tot 09.30 uur     
  Telefonische nakeuring
  vr 8 jul

  Groep 10

  Kort bezoek
  wo 13 jul van 08.00 uur tot 09.30 uur 
  Telefonische nakeuring
  vr 8 jul

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en voor elk bezoek tot het einde van de onderzoeksdag. Op andere dagen tijdens het onderzoek mag u max. 2 eenheden per dag consumeren.
 • Niet roken: roken is niet toegestaan vanaf 24 uur voor elk bezoek tot het afnemen van het laatste bloedmonster. In het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energydrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 24 uur voor de keuring en 24 uur voor elke onderzoeksdag tot de laatste bloedafname van die dag.
 • Drugs: drugs waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. U mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 2 weken voor de keuring tot na het einde van het onderzoek. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag en dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’.
 • Geneesmiddelen: geneesmiddelen op recept mag u tijdens het onderzoek blijven gebruiken. U mag geen geneeskrachtige kruiden of natuurproducten gebruiken tijdens deze studie.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor medische keuring en 48 uur voor elk bezoek.
 • Anticonceptie: vrouwelijke deelnemers dienen een betrouwbare vorm te gebruiken.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 177,- .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km). 

Algemene informatie:

Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.