Een onderzoek naar de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deel B.
Deelnemerscategorie:
- Mannen en vrouwen tussen de 40 en 85 jaar
- Met de diagnose ziekte van Parkinson
Het onderzoek:
In dit onderzoek worden de effecten van een nieuw middel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson onderzocht. Bij patienten met de ziekte van Parkinson is er sprake van klonteringen in een bepaald eiwit in de hersenen: alfa synucleine. Deze eiwitklonten kunnen een schadelijk effect hebben op de zenuwen in de hersenen en daardoor leiden tot een toename van Parkinson symptomen. Het doel van het nieuwe middel, een vaccin, is om een reactie van het immuunsysteem op te wekken tegen deze eiwitten. De antilichamen, die vaak als onderdeel van een immuunreactie ontstaan, worden gemeten in het bloed en in het hersenvocht dat via een ruggenprik wordt verzameld. Door het immuunsysteem van het lichaam 'aan te zetten', zou het lichaam mogelijk zelf in staat zijn de klontervorming van eiwitten te verminderen. Dit zou de verergering van de ziekte mogelijk kunnen vertragen.
De effecten van het middel worden vergeleken met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een 'nepmiddel' dat er precies hetzelfde uitziet als het onderzoeksmiddel.
Planning:
Voorafgaand aan het onderzoek:
- Informatiegesprek (duur: 1 uur)
- Medische keuring (duur: 1 uur)
- MRI scan (duur: 2 uur)
- Indien nodig: DAT scan (duur: 45 minuten)
Het onderzoek:
- 3 onderzoeksdagen (duur: 10 uur)
- 9 korte bezoeken (duur: 1 - 3 uur)
- Telefonische afspraken en het invullen van digitale vragenlijsten via een app.
Bijzondere omstandigheden:
- Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring en onderzoeksdagen en gedurende het verblijf in het CHDR.
- Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan.
- Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee zijn niet toegestaan tijdens de bezoeken aan het CHDR.
- Drugs: niet toegestaan vanaf 2 weken voor de keuring tot en met het einde van het onderzoek.
- Geneesmiddelen: in overleg met de studiearts.
- Anticonceptie: betrouwbare vorm vereist.
- Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling wordt u getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Bij een verblijf met overnachting wordt deze test een en twee dagen later herhaald. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (u ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.
Vergoeding:
Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een bruto vergoeding van € 2.913,00 .
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).
Algemene informatie:
Indien u langs komt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)
Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.