proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de effecten van twee bestaande middelen op de behandeling van pijn.

man_vrouw 18 - 65 jaar  niet roken Niet roken     
onderzoeksdagen 8 onderzoeksdagen
terug komen 1 keer terugkomen
vergoeding Vergoeding € 2.275,-

 

 

Direct aanmelden

 

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar
 • Licht huidtype (type I, II of III)
 • Niet roken
 • Geen medicatie gebruiken

Het onderzoek:

Momenteel wordt er voor hevige pijn bij patiënten vaak een opioïde (sterke pijnstiller) voorgeschreven. Deze pijnstillers hebben echter veel bijwerkingen en zijn verslavend. Dit kan bij patiënten, die voor hun pijnbehandeling langer deze medicijnen moeten gebruiken, tot veel problemen leiden.

Door een combinatie van een opioïde en niet-opioïde pijnstiller te gebruiken, kan er mogelijk een versterkte pijnstillende werking optreden. Mogelijk is er dan ook een lagere dosering van de opioïde nodig, waardoor er minder kans is op bijwerkingen en verslaving.

De onderzoeksmiddelen in dit onderzoek zijn twee bestaande en veelgebruikte middelen voor de behandeling van chronische pijn. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat de effecten zijn van de twee middelen los van elkaar en wanneer ze in combinatie gebruikt worden. Zo wordt onder andere het pijnstillende effect gemeten door verschillende pijntesten uit te voeren die verschillende types pijn nabootsen. De werking van deze middelen wordt vergeleken met een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)
 • Training (duur: ca. 2 uur)
 • Terugkombezoek (duur: 30 min.)

Het onderzoek:

 • 4 studieperioden van 2 nachten en 2 dagen
 • Nakeuring

 • Bekijk de volledige planning voor het Pijn Onderzoek

  Groep 10

  Studieperiode 1
  di 12 jul 17.00 uur t/m
  do 14 jul 13.00 uur

  Studieperiode 2
  di 19 jul 17.00 uur t/m
  do 21 jul 13.00 uur
  Studieperiode 3
  di 26 jul 17.00 uur t/m
  do 28 jul 13.00 uur

  Studieperiode 4
  di 2 aug 17.00 uur t/m
  do 4 aug 13.00 uur
  Nakeuring
  tussen ma 15 aug en vr 19 aug

  Groep 11

  Studieperiode 1
  ma 18 jul 17.00 uur t/m
  wo 20 jul 13.00 uur

  Studieperiode 2
  ma 25 jul 17.00 uur t/m
  wo 27 jul 13.00 uur
  Studieperiode 3
  ma 1 aug 17.00 uur t/m
  wo 3 aug 13.00 uur

  Studieperiode 4
  ma 8 aug 17.00 uur t/m
  wo 10 aug 13.00 uur
  Nakeuring
  tussen ma 22 aug en do 25 aug

  Groep 12

  Studieperiode 1
  wo 27 jul 17:00 uur t/m
  vr 29 jul 13:00 uur

  Studieperiode 2
  wo 3 aug 17:00 uur t/m
  vr 5 aug 13:00 uur
  Studieperiode 3
  wo 10 aug 17:00 uur t/m
  vr 12 aug 13:00 uur

  Studieperiode 4
  wo 17 aug 17:00 uur t/m
  vr 19 aug 13:00 uur
  Nakeuring
  tussen di 30 aug en vr 2 sep

Bijzondere omstandigheden:

 • Alcohol: niet toegestaan vanaf 24 uur voor de medische keuring, 24 uur voor elk bezoek en 24 uur voor de nakeuring. Het drinken van alcohol is niet toegestaan gedurende het verblijf bij het CHDR. Op overige momenten tussen de keuring en het einde van het onderzoek mag je maximaal 2 eenheden alcohol per dag drinken.
 • Roken: roken is niet toegestaan vanaf 3 maanden voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van het onderzoek.
 • Drugs: drugs waaronder cannabis hebben invloed op de metingen. Je mag daarom geen drugs gebruiken vanaf 14 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot en met het einde van de studie. Maanzaad kan leiden tot een positieve ‘drugs’ uitslag, dit geldt ook voor ‘passief meeroken van cannabis’. Bij een positieve uitslag kun je niet meedoen aan het onderzoek.
 • Cafeïne-houdende producten: chocolade, cola, energiedrank, koffie en thee hebben invloed op de metingen en zijn niet toegestaan vanaf 48 uur voor ieder bezoek aan het CHDR.
 • Geneesmiddelen: niet toegestaan vanaf 14 dagen voor de start van de eerste onderzoeksperiode tot en met het einde van het onderzoek.
 • Voedingssupplementen: niet toegestaan vanaf 7 dagen voor de start van de eerste onderzoeksperiode tot en met het einde van het onderzoek.
 • Grapefruit(sap), Sevilla sinaasappel (sap), bitter lemon en tonic: deze producten hebben invloed op de metingen. Je mag deze producten dus niet eten of drinken vanaf 3 dagen voor de eerste onderzoeksdag tot je vertrek uit het CHDR.
 • Intensieve fysieke inspanningen: niet toegestaan vanaf 48 uur voor de medische keuring, iedere onderzoeksperiode en de nakeuring.
 • UV-straling: vanaf de keuring (of vanaf 2 weken voor de eerste onderzoeksperiode, wat langer is) mag de rug niet worden blootgesteld aan zonlicht. Het gaat hier ook om zonnebanken, lichtstudio’s, spray tans en zelfbruiners.
 • Anticonceptie: een betrouwbare vorm van anticonceptie is vereist tijdens het onderzoek tot 90 dagen na laatste toediening van de studiemedicatie.
 • Rijvaardigheid: de onderzoeksmiddelen hebben invloed op de rijvaardigheid. Daarom mag je tot 2 dagen na de inname van de onderzoeksmiddelen van elke periode geen voertuigen besturen.
 • Coronavirus: bij een deel van de bezoeken aan de onderzoeksinstelling word je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR. Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 2.275,-.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Direct aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.