proefpersoon nl logo

Een onderzoek naar de verspreiding van verschillende luchtwegvirussen, zoals griep en COVID-19 binnen gedeelde huishoudens. 

huishouden 18 - 40 jaar, uit één huishouden        
onderzoeksdagen 0 onderzoeksdagen
terug komen 7 korte bezoeken
vergoeding Vergoeding € 852,-

 

 

Vanwege de grote belangstelling is de werving voor deze studie tijdelijk stopgezet. Bekijk onze website voor het overige aanbod.

Deelnemerscategorie:

 • Gezonde mannen en vrouwen tussen de 18-40 jaar
 • Die in een gezamenlijk huishouden wonen met minimaal 3 andere volwassenen. 
 • Minimaal 2 mensen uit het huishouden melden zich aan. 

Het onderzoek:

Virussen zoals coronavirussen, griepvirussen en verkoudheidsvirussen veroorzaken infecties in de luchtwegen. Deze virussen worden ook wel luchtwegvirussen genoemd. Vooral in de winterperiodes komen deze virussen vaker voor.  Mensen kunnen na contact met iemand die een virus heeft, geen klachten ervaren, milde verkoudheidsklachten ervaren of zelfs ziek worden. Mensen met een verminderde afweer kunnen na besmetting met een bepaald luchtwegvirus veel last krijgen van ziekteverschijnselen, zoals koorts, neusverkoudheid, hoesten en keelpijn. In sommige gevallen is er zelfs een opname in het ziekenhuis nodig. Luchtwegvirussen veroorzaken vaak dezelfde soort verkoudheidsklachten, waardoor het moeilijk is om op basis van alleen klachten de ziekteverwekker te herkennen.

Om virusinfecties beter te leren begrijpen, worden er tijdens dit onderzoek mensen bestudeerd die in een gedeeld huishouden leven. Er wordt gekeken hoe vaak een infectie met een bepaald virus voorkomt en hoe de virussen zich verspreiden binnen een gedeeld huishouden.  
In grote huishoudens (bijvoorbeeld studentenhuizen) komen vaker besmettingen voor dan in andere, kleinere huishoudens. In dit onderzoek doe je samen met je huisgenoten meehet is wel de bedoeling dat je je per persoon aanmeldt. 

In het onderzoek worden geen nieuwe geneesmiddelen getest, maar de informatie die uit dit onderzoek naar voren zal komen, zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen luchtweginfecties. 

Planning:

Voorafgaand aan het onderzoek:

 • Informatiegesprek (duur: 1 uur)
 • Medische keuring (duur: 1 uur)

Het onderzoek:

 • 7 korte bezoeken (duur: 1 - 3 uur)
 • Als jij of een huisgenoot positief test op luchtwegvirussen of verkoudheidsklachten ontwikkelt dan komen er nog 2 of 3 korte bezoeken bij.

 • Bekijk de volledige planning voor het Verkoudheidsvirussen Onderzoek deel B

  Groep 1

  Korte bezoeken
  di 4 jan
  di 18 jan
  di 1 feb
  di 15 feb
  di 1 mrt
  di 15 mrt
  di 29 mrt

  Groep 2

  Korte bezoeken
  di 11 jan
  di 25 jan
  di 8 feb
  di 22 feb
  di 8 mrt
  di 22 mrt
  di 5 apr

  Groep 3

  Korte bezoeken
  vr 14 jan
  vr 28 jan
  vr 11 feb
  vr 25 feb
  vr 11 mrt
  vr 25 mrt
  vr 8 apr

  Groep 4

  Korte bezoeken
  do 20 jan
  do 3 feb
  do 17 feb
  do 3 mrt
  do 17 mrt
  do 31 mrt
  do 14 apr

  Groep 5

  Korte bezoeken
  do 27 jan
  do 10 feb
  do 24 feb
  do 10 mrt
  do 24 mrt
  do 7 apr
  do 21 apr

  Groep 6

  Korte bezoeken
  vr 4 feb
  vr 18 feb
  vr 4 mrt
  vr 18 mrt
  vr 1 apr
  vr 15 apr
  vr 29 apr

Bijzondere omstandigheden:

 • Roken: in het CHDR-gebouw is roken (met of zonder nicotine) niet toegestaan. 
 • Geneesmiddelen: je mag tijdens het onderzoek geen afweerremmende geneesmiddelen gebruiken. Tijdens het onderzoek mag je geen griepvaccin of coronavaccin (COVID-19) nemen. Verder mag je geen neusspray tegen een verstopte neus gebruiken. Overige geneesmiddelen mag je wel gebruiken tijdens het onderzoek. 
 • Coronavirus: bij de onderzoeksinstelling wordt je getest op het coronavirus met een sneltest. Bij de keuring is dit niet nodig. Om verspreiding van het coronavirus te beperken zijn de huisregels voor het verblijf aan het CHDR aangepast (je ontvangt uitgebreide schriftelijke informatie). Meer informatie over coronamaatregelen bij het CHDR.

Vergoeding:

Voor deelname aan dit onderzoek ontvang je een bruto vergoeding van € 852,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 200 km enkele reis).

Algemene informatie:

Indien je langs komt voor een medische keuring vragen wij of je een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Met deze gegevens bekijken wij of je de afgelopen 3 maanden hebt meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

 

Aanmelden als vrijwilliger voor geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR is altijd vrijblijvend.